Elektroraad start juridisch loket voor de elektrotechniek

Elektroraad start juridisch loket voor de elektrotechniek

(Elektrotechnisch) Inspecterend Nederland weet Elektroraad al jaren te vinden wanneer zij tegen lastige vragen aanlopen waarbij zij advies goed kunnen gebruiken. De meest voorkomende vragen van juridische aard worden vanaf juni jongstleden afgehandeld door het juridische loket. Velen maken sindsdien gebruik van het juridisch loket.

De meest voorkomende dienstverlening is om de juridische documentatie van een NEN 3140-inspectie naar een NEN 1010-inspectie te veranderen. Zeker nadat Elektroraad een aantal artikelen omtrent dit onderwerp heeft geschreven en inspecteurs heeft gewezen op de juridische problematiek omtrent het verkeerd toepassen van een NEN 3140-inspectie, is de vraag naar deze dienstverlening dan ook groot. Om de aansprakelijkheid zo goed mogelijk te regelen en de inspectie van de inspecteur zo goed mogelijk te waarborgen, bestaat deze dienstverlening dan ook uit de opstellen en verstrekken van de volgende documenten:

I. Een standaard offerte;
II. een standaard (inspectie)overeenkomst;
III. een standaard inspectierapport;
IV. een specificatie van inspectie;
V. en algemene voorwaarden.

Deze documentatie kan ook nog aansluiting vinden bij de bestaande bedrijfsvoering van de inspecteur indien hij dit prevaleert. mr. Kars van Houten, bedrijfsjurist en projectleider van het juridisch loket, heeft al vele verschillende overeenkomsten, inspectierapporten en standaard offertes gezien en beoordeeld. Sommige inspectiebedrijven hadden hun documentatie best goed op orde en behoefde weinig aanpassingen, andere daarentegen beloofden gouden bergen aan hun klanten en regelde hun eigen aansprakelijkheid ronduit slecht.

Het opstellen en beoordelen van inspectie-overeenkomsten is niet het enige wat het juridisch loket doet. Afgelopen maanden beoordeelde of stond het juridisch loket partijen bij in discussies tussen opdrachtgevers en opdrachtnemers. Vraagstukken omtrent meerwerk of contractuele verplichtingen, is de andere grote bezigheid van het juridisch loket.

Heeft u een concrete juridische vraag of heeft u hulp nodig bij het inrichten van uw juridische documentatie. Dan kunt u geheel vrijblijvend contact opnemen met ir. Bart Wams en hij kan dan voor u bekijken hoe u het beste geholpen bent.